We zijn er even tussenuit.
De koffiebar is gesloten van 20/4 tot en met 25/4.

IMG 20190221 182410kopie

Middeleeuwse magie

De geschiedenis van de stad Ieper – afgeleid van de Ieperlee-rivier – gaat terug tot de elfde eeuw. Na Gent en Brugge was het lange tijd de derde stad van het graafschap Vlaanderen. Anno 2020 is die middeleeuwse historiek misschien wel actueler dan ooit met het Yper Museum als voornaamste getuige. Je duikt er aan de hand van talrijke archeologische vondsten, insignes, originele kaarten, kant- en handwerk liefst duizend jaar terug in de tijd. Dankzij een reuzengrote stadsmaquette zelfs behoorlijk letterlijk.

Je komt er onder meer te weten waarom Ieper wellicht de enige plek ter wereld is waar je een katten- in plaats van konijnenpoot als geluksbrenger krijgt. Doe er je voordeel mee en flaneer daarna langsheen het bloedmooie overzichtelijk ‘openluchtmuseum’ met imposante trekpleisters als de Lakenhalle, het Belfort, de Grote Markt met z’n typische trapgevelhuizen, het Nieuwerck, de Sint-Maartenskerk, het Belle Godshuis, de Kasselrij, het Merghelynckmuseum en de (Vauban-)Vestingen – meteen de best bewaarde van België

ypermuseum.be

Onlosmakelijk oorlogsverleden

Ook ons oorlogsverleden is onlosmakelijk met de Vredes- of Kattenstad verbonden. Vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Ieper het bijzonder hard te verduren. De bezetters lieten nagenoeg geen spaander heel van de binnenstad. In die mate zelfs dat vanuit Engeland even geopperd werd om het centrum er voortaan compleet kapotgeschoten bij te laten liggen als eeuwige herinnering aan wat nooit meer mocht gebeuren. Nie wieder … Nobel natuurlijk, maar gelukkig lieten de Ieperlingen zich niet overhalen. De historisch geïnspireerde heropbouw van het stadshart getuigt van een zelden geziene veer- en West-Vlaamse wilskracht.

Al is den Grooten Oorlog uiteraard nooit veraf met de dagelijkse Last Post onder de Menenpoort, het indrukwekkende In Flanders Fields Museum en de ontelbare militaire begraafplaatsen in en rond Ieper die zeker een bezoekje waard zijn. Nergens anders dompel je jezelf in zo’n kort tijdsbestek helemaal onder in de gruwelijke realiteit van een nooit geziene wereldbrand. Tal van culturele (inter)nationale hoogvliegers gingen je trouwens voor. Van Victor Hugo en Cyriel Buysse over Rudyard Kipling en Herman de Coninck tot Tom Lanoye en Hugo Claus. Allen werden ze botweg betoverd door de relatief makkelijk vatbare magie van de stad Ieper.


Later hoorde ik onder de Menenpoort de Last Post aan:

Drie bugels die je tot tachtig jaar terug

Door wat nog over is van merg en been hoort gaan.


(Fragment uit het gedicht ‘Last Post’ geschreven door Herman de Coninck)

inflandersfield.be

Menin Gate Poppy Copyright2
20191026 c Toerisme Ieper 2751kopie

Ultieme uitvalsbasis

Maar genoeg over wat geweest is, de steven vooruit. Tegenwoordig geldt Ieper vooral als een bruisende stad met tal eet-, winkel- en wandellustmogelijkheden. Zowel te voet – laat je inspireren door de vele, al dan niet door een stadsgids begeleide, uitgestippelde wandelroutes en zoektochten voor het hele gezin – als met de fiets – zowel zalig recreatief als stevig sportief met desgewenst een ervaren pedaleur de charme die je als onvermoeibare kopman op sleeptouw neemt doorheen de weidse Westhoek.

Eigen elektrische fietsen kunnen trouwens probleemloos opgeladen worden in de volledig afgeschermde en dus veilige parkeerzone van DONCKS. Maar ook mountainbikers en wielertoeristen kunnen hier meer dan hun hartje ophalen. Voor elk wat wils kortom: offroad, biljartvlak of heuvelachtig. Ieper profileert zich trouwens meer en meer als fiets- en koersstad (startplaats Gent-Wevelgem).

toerismewesthoek.be
toerismeieper.be

In de buurt / events

Wie het liever bij een streepje kunst en/of cultuur houdt, blijft in Ieper ook niet in de kou staan. Wel integendeel. De driejaarlijkse sprookjesachtige Kattenstoet (goed voor ruim 50.000 kijklustigen) laat werkelijk niemand onberoerd. Net als De Gevleugelde Stad Ieper/City of Wings Ypres trouwens, een meerdaags promotiefestival voor (inter)nationaal straattheater, de Gentse Feesten in het klein zeg maar. Tel daarbij het uitgebreid lokaal theater- en muziekaanbod in onder meer het cultuurcentrum Het Perron en de prachtige Stadsschouwburg. Maar ook (al dan niet gratis) muziekfestivals als Frietrock, Highlight Festival, Ieper Hardcore Fest enzovoort. “Never a dull moment” in het Engels of “Oltied é dul moment” in ’t Iepers dialect waarbij dul staat voor heftig. Het is maar hoe je het bekijkt.

Met de wagen ten slotte ben je vanuit het centrum van Ieper trouwens amper een klein kwartier tot maximaal een (groot) half uur verwijderd van andere toeristische toplocaties als het pret/aquapark Bellewaerde, natuurdomein De Palingbeek, het Heuvelland, Frans-Vlaanderen, de Belgische kust en het uiterste noorden van Frankrijk. Ideaal voor een onvergetelijke daguitstap die je prompt onderdompelt in een compleet andere wereld. Je zal zien: even heel ver weg is nog nooit zo dichtbij geweest. Welkom in innig Ieper, welkom bij de warme weelde van DONCKS…

kattenstoet.be
gevleugeldestad.com

DSC 3522 Copyright2
overnachten in onze b&b?

Deze website maakt gebruik van cookies

Stel hieronder uw voorkeuren in. Meer info vindt u terug in onze privacy policy.